Znaleziony temat: osełka masło cena
Osełka z masłem – przepis na pyszny regionalny specjał z Kaszub
Osełka to tradycyjne danie z regionu Kaszub, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni regionalnej. Charakterystyczną cechą osełki jest jej kształt – przypomina ona kawałek kiełbasy, ale jest o wiele większa i grubsza. W środku znajduje się mięso wieprzowe, a na zewnątrz jest pokryta chrupiącą skórką. Aby osełka była jeszcze smaczniejsza, warto podać ją z masłem.
Składniki:
– 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka kminku
– 1 jajko
– 2 łyżki bułki tartej
– 50 g masła
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
3. Mięso, cebulę, czosnek, majeranek, sól, pieprz, paprykę i kminek umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
4. Dodać jajko i bułkę tartą, ponownie wymieszać.
5. Przygotować dużą bawełnianą ściereczkę, posypać ją mąką i ułożyć na niej masę mięsną.
6. Zwinąć ściereczkę, tak aby powstał kształt osełki.
7. Gotować w osolonej wodzie przez około 2 godziny.
8. Po ugotowaniu osełkę wyjąć z wody i odłożyć na bok do ostygnięcia.
9. Masło rozpuścić w rondlu i smażyć na nim osełkę, aż skórka stanie się chrupiąca.
Osełka z masłem to idealne danie na obiad lub kolację, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Warto spróbować tego tradycyjnego przepisu z regionu Kaszub i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem.
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: osełka masło cena
Ten artykuł o pastime naprawdę otworzył mi oczy i z niecierpliwością czekam na kolejne artykuły., Dziękuję za podzielenie się swoimi przemyśleniami na temat technologii i na pewno będę wracał po więcej., Twoje spojrzenie na technologii jest naprawdę unikalny i z niecierpliwością czekam na kolejne artykuły., Uwielbiam czytać Twoje posty na temat kultury i na pewno będę wracał po więcej., Nie mogłem przestać czytać tego profesjonalny artykułu o technologii i na pewno będę wracał po więcej..